Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun ev sahipliğinde bu yıl ikincisi düzenlenen Antalya Diplomasi Forumu (ADF) başladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Antalya Diplomasi Forumu'nda önemli açıklamalarda bulundu.
İşte Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:
Antalya Diplomasi Forumu'nun ülkelerimize hayırlı olmasını diliyorum. Salgın şartlarına rağmen geçen yıl ilk toplantıyı başarı ile icra ettik. Sancılı bir dönemde Antalya'dan verdiğimiz dayanışma mesajlarının foruma çok önemli bir anlam kattığına inanıyorum. Forum yakında küresel diplomasinin kalbinin attığı yere dönüşecek. Foruma iştirak eden hükümet ve devlet başkanları, devlet temsilcileri yapacakları katkının yanı sıra, aralarındaki temasları da önemli görüyorum. Foruma yönelik yoğun ilgiyi memnuniyet ile karşılıyorum.
ENGELLEYEMEDİĞİMİZ HER ZULMÜN BİZİ DE YAKACAĞINI BİLMELİYİZ
Terörizm, açlık yoksulluk, iklim değişikliği küresel gündemin en üst sırasında yer almaya devam ediyor. Çatışmalar yüzünden milyonlarca insan evlerini, yurtlarını terk etmek zorunda kalıyor. 2014'ten bu yana Akdeniz, 25 bine yakın umut yolcusunun mezarı oldu. Yerlerinden edilen mülteci sayısı artıyor. Buna son 15 günde 2 milyondan fazla Ukraynalı mülteci eklendi. Dünyanın devasa bir köye dönüştüğü günümüzde hiç birimiz başkasından banane diyemez. Durduramadığımız her çatışmanın, engelleyemediğimiz her zulmün eninde sonunda bizi de yakacağını bilmeliyiz. Uluslararası kuruluşlara güven dibe vurdu. Terör örgütleri tüm dünyada zemin kazandı.
BU NASIL DÜNYA
Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü hiçe sayan adımları reddediyoruz. Gerek Rusya gerekse Ukraynalı dostlarımızla yaptığımız görüşmelerde bu meseleyi hep gündemde durduk. 2014'te Kırım'ın işgaline tüm Batı karşı çıkmış olsaydı bugünkü tabloyla karşı karşıya kalınır mıydı? Ama Kırım'ın işgaline sessiz kalanlar şimdi bir şeyler söylüyorlar. Adalet bu yerkürenin belli bir yerinde geçerli belli bir yerinde geçersiz mi? Bu nasıl dünya? Ukrayna haklı davasında yalnız bırakıldı. Diplomasiyle çözülecek sorunların acı sonuçlarını görüyoruz.
Antalya Diplomasi Forumu'na NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'in de aralarında bulunduğu 17 devlet ve hükümet başkanı, 80 bakan, 39 uluslararası teşkilat temsilcisi başta olmak üzere, 75 ülkeden temsilci katılıyor.
BARIŞIN DÜNYASINI KURMALIYIZ
Hep birlikte savaşın değil barışın dünyasını kurmalıyız. Ateşe benzin dökmenin kimseye faydası olmaz. Batı ülkelerinde yaşayan Rus kökenli insanlara karşı faşizan yaklaşımlar kabul edilemez. Rus kültürü ve Rus insanlarına yönelik faşizan uygulamalar da asla kabul edilemez. Almanya'da bir orkestra şefi Putin'in arkadaşı olduğu için görevden alınıyor! Öbür tarafta bir başka Avrupa ülkesinde Dostoyevski yayınları, eserleri yasaklanıyor. Biz bunu neye benzetiyoruz biliyor musunuz? Bir zamanlar Irak'ta Hülagü'nün yakıp yıktığı kütüphanelere dönüş olarak görüyoruz. Biz yeni Hülagüler istemiyoruz. Türkiye olarak can kayıplarının önüne geçmek, barış ve istikrarı temin etmek için çaba harcıyoruz. Silahların bir an önce susması ve itidalin sağlanması en büyük temennimizdir. Bir dostum dedi ki, bir SİHA bizim ülkemize düştü. Demek ki hiç ilgisi alakası olmayan bir ülkeyi de bu savaş vuruyor.
MONTRO DAHİL ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ
Temennimiz silahların bir an önce susması. Kriz öncesinden başlayıp bugüne kadar süren yoğun bir diplomasi trafiği yürüttük. 25-30'a yakın liderle görüştüm. Yaptığımız tüm görüşmelerde olduğu gibi bugün ve yarın çözüm tekniklerimizi muhataplarımızla paylaşacağız. Elimizden gelen her türlü gayreti göstermeye devam edeceğiz. Bölgemizde sulh için Montrö dahil elimizden geleni yapacağız.
DÜNYA 5 ÜLKENİN İNSAFINA BIRAKILAMAZ
Güncel sorunlara odaklanırken arkasındaki esas sebepleri gözden kaçırmamalıyız, dünya 5 ülkenin insafına bırakılamaz. Ukrayna kriziyle beraber sistemin çarpıklığı ve yapısal problemlerin olduğu ortaya çıktı. Çatışan taraflardan biri veto hakkına sahip daimi üye olunca BM Güvenlik Konseyinin icbar edici rolü boşa çıkmış, sistem iflas bayrağını çekmiştir. 141 üye oy kullanırken, 1 ya da 2 üye onay vermediği için karar verilemiyor.
TÜM İNSANLIĞIN HUKUKUNU SAVUNMAYA ÇALIŞIYORUZ
Daha adil bir dünyayı tesis etmek için, 'Dünya 5'ten büyüktür' diyerek sistemin reforme edilmesi gerektiğini söylüyoruz. Biz sadece kendi ülkemiz için bir talepte bulunmuyoruz, tüm insanlığın hakkını, hukukunu savunmaya çalışıyoruz. Daha adil bir dünyanın mümkün olduğu inancıyla, BM reformu çabalarımızı artırarak sürdüreceğiz. Diplomaside gelenek, alışkanlıklar elbette önemli ama karşı karşıya kaldığımız sorunların çözümünde yeterli değil. Diplomasinin amacı barışı ve istikrarı tahkim etmek, sorunlar filizlenmeden çözüm bulmaktır.